Välkommen på vernissage! Drömverkstan kommer till stan!

Välkommen på vernissage! Drömverkstan kommer till stan!

Lördag 1 september kommer Drömverkstan till Örebro! Utställningen Drömverkstan är producerad av Arbetets museum i samarbete med ABF som firar 100 år 2012.

Vernissaget går av stapeln lördag 1 september kl. 14.00 på Kulturhuset, Järnvägsgatan 8!

Invigningstalare:  Marie-Louise Forsberg-Fransson, Landstingsstyrelsens ordförande.

DRÖMVERKSTAN handlar om människors lust att lära och utvecklas på egna villkor. I lärlabbet kan du testa dina olika sinnen och komma fram till vilken metod som passar bäst för just dig – själv eller tillsammans med andra. I tolv inspirerande berättelser möter du som besökare också människor som på olika sätt har förverkligat sin dröm via ABF. Vad drömmer du om?

Här i Örebro visas utställningen på Kulturhuset under hela september månad, tisdag-fredag kl. 10.00-16.00 samt i samband med föreläsningar och andra jubileumsarrangemang.
För mer info om utställningen, kika in på hos ABF i Örebro!

Program:

Fredag 7 sept kl. 13.00-14.00: Informationsmöte om WeSign – Teckenspråk och kultur
WeSign är en medborgarrörelse och ett mötesforum, öppet för alla som vill bolla tankar och idéer för att främja kultur på svenskt teckenspråk.

Måndag 10 sept kl. 15.00-18.00: Erik Amnå: Folkbildning i vår tid – för vår tid? Folkbildning åtnjuter ett stort politiskt förtroende, men kritikerna talar om volymjakt och ”gratis fritidspyssel” för en välmående medelklass. Erik Amnå, professor i statskunskap vid Örebro universitet och folkbildningsutredare, om folkbildningens syften och nytta. Entré 50:- (Fika ingår) Anmäl dig via telefon 019-601 54 02 ellere-post: therese.lordsinghoffer@abf.se senast fredag 31 aug.

Tisdag 11 sept kl. 12.00-15.00: Rebecka Schoffa: Örebro – en Fairtrade City
Örebro firar 5-årsjubileum som Fairtrade City i år! Rebecka Schoffa, samordnare för Fairtrade City Örebro, bjuder på schysst choklad, berättar och svarar på frågor om Fairtrade.

Onsdag 12 sept kl. 18.30:Håkan Blomqvist: Utöya – Högerterrorn mot arbetarrörelsen i historisk belysning
Massakern på norska Utöya handlade inte om terror i allmänhet utan hade det uttalade syftet att utrota en framväxande generation av socialister – det värsta massmordet mot nordisk arbetarrörelse sedan det finska inbördeskriget 1918. Håkan Blomqvist från Södertörns högskola har en bakgrund som arbetare, journalist och var tidigare chefredaktör för Internationalen.

Måndag 17 sept kl. 18.30: Rätt åt dig! möt Åsa Avdic – programledare för plus
Åsa Avdic är en av våra mest stridbara konsumentjournalister och programledare för TV-programmet PLUS. I september kommer hon till Örebro och berättar om sin debutbok RÄTT ÅT DIG, som handlar om konsumentkraft!

Tisdag 18 sept kl. 18.30:Bengt Wentzel och Kjell Sundqvist: Bolivia – en olik värld
Kom med på en resa och föreläsning i ord och bild genom Bolivia av Bengt Wentzel och Kjell Sundqvist från ABF Örebro. Föreläsningen handlar om landet, kulturen, människorna, samhället och ABFs engagemang i Bolivia!

Onsdag 19 sept kl. 18.30: Tobias Barenthin Lindblad: vem har rätten till det offentliga rummet?
Om graffitins uppkomst i USA till dagens svenska graffitirörelse och dess plats i samhället. Hur ska de allmänna utrymmena i våra städer förvaltas? Tobias Barenthin Lindblad från Dokument Press har föreläst om graffiti, gatukonst och urbanitet sedan 1996. Föreläsningen ingår i projektet DEKOD – Demokrati, konst och det offentliga rummet. Arr: Konstfrämjandet Bergslagen, Kulturhuset och ABF

Lördag 22 sept kl. 10.00-16.00: ABF 100 år: klädbytardag och tårtkalas!
Välkommen på 100-årsfirande med ABF! Vi bjuder på tårta och livemusik, visar vår utställning och hjälper dig som har en idé du vill förverkliga. Du kan även lämna in plagg och byta till dig nya på vår klädbytardag! Dropin under dagen.

Måndag 24 sept kl. 18.30: Regina och Betty: transor i vardagen
Hur är det att leva som transperson idag, går det att leva öppet? Blir man accepterad av samhället? Regina och Betty från transföreningen Örhänget samtalar med Jan-Eric Borneblad från projekt Jerusalem.

Tisdag 25 sept kl. 18.30:Stig Fredrikson: Vart går Ryssland?
Utrikeskommentatorn Stig Fredrikson ger en personlig analys av kampen mellan Putin och oppositionen. Stig Fredrikson var tidigare utrikeschef på Aktuellt och utrikeskorrespondent i Moskva och Washington. Ett arrangemang av Föreningen Örebro – Novgorod i samarbete med ABF Örebro.

Onsdag 26 sept kl. 18.30:Madeleine Hesserus: Staden utan kvinnor
Madeleine Hesserus blev vald till årets länsförfattare 2012 för sin kritikerrosade roman ”Staden utan kvinnor”, om ett framtida Stockholm som delats med en mur. “Staden utan kvinnor är en mäktig och imponerande satsning, ett romanbygge av ovanlig tyngd.”– Helsingborgs dagblad.

Torsdag 27 sept kl. 18.00:Workshop! ta plats i utvecklingen av Norrcity – Gamla Gatan
Välkommen till en workshop där vi tillsammans utvecklar idéer för hur Gamla gatan kan bli en levande gata för fri konst, offentliga samtal, streetart-aktiviteter, mångkultur, design och mycket mer! Alla som är intresserade är välkomna! Arr: projektet DEKOD och IUC – Ideellt utvecklingscentrum.