Madeleine Hessérus – Årets länsförfattare!

Madeleine Hessérus – Årets länsförfattare!

I höst får Tankarnas trädgård besök av den kritikerrosade författaren Madeleine Hessérus!

Madeleine blev vald till 2012 års länsförfattare för romanen Staden utan kvinnor. Motiveringen var: ”Med ett laddat, suggestivt och mycket vackert poetiskt språk håller hon läsaren fast i ett järngrepp. I hennes mörka framtidsdystopi möter vi ett Stockholm delat av en mur. Som läsare bjuds vi på en samhällskritisk och satirisk berättelse där verklighet blandas med dikt. Romanen sätter djupa spår hos läsaren och får oss vilja upptäcka texten om och om igen.”

Om Madeleine Hessérus:

Madeleine Hessérus är utbildad dansare och har en med.kandexamen. Hon har skrivit två omtalade novellsamlingar, Inte vackrare än i Valparaíso (1997) och Den döda drottningen (2001) samt romanen Till Isola (2004) som översattes till flera språk. Madeleine är också verksam som dramatiker och har skrivit ett flertal pjäser för radio och scen.

Staden utan kvinnor:

Stockholm i en nära framtid: en våg av brutala kvinnomord skakar staden. Efter långvariga stridigheter, där kvinnor och män tar till vapen mot varandra, byggs en mur. I de södra stadsdelarna, bakom den hårt bevakade ringmuren förskansar sig kvinnorna, i de norra lämnas männen kvar i en stad av förfall.

En regnig morgon anländer Jakob Hall till Norra staden. Han tillhör motståndsrörelsen mot muren som har sitt fäste i skärgården. Genom tre unga män dras han in i ett vindlande händelseförlopp i sexhandelns gallerior, i spelkvarteren och i underjordens gångsystem. Det förflutna hemsöker honom och han minns Hedda som han aldrig slutat älska och som försvann när muren byggdes.

Staden utan kvinnor är en visionär och mångbottnad berättelse om förlusten av kärleken och om en stad lika kusligt bisarr som trovärdig.

Onsdag 26 september kl. 18.30, Kulturhuset, Järnvägsg. 8, Örebro

Fri entré– Varmt välkommen!

Hemsida Madeleine Hessérus
sprid gärna! Affisch Madeleine Hesserus

Missa inte ABFs 100-årsutställning Drömverkstan – om lusten att lära som visas på Kulturhuset hela september!