En försmak av våren

Vårens föreläsningar är här! Fler kommer inom kort.

Lördagen 21 januari kl. 14.00 på Länsmuseet.

Föreställningen Resandeblod

Författaren Bennie Åkerfeldt berättar om sina rötter i resandefolket i Sverige, de som kallats ”tattare”. Trubaduren Pelle Jageby sjunger visor om och av resandefolket. Föreställningen är en färd genom resandefolkets historia i Sverige och därmed en liten uppgörelse med den svenska rasismen. I samband med invigningen av utställningen Våra mänskliga rättigheter.

TT-affischmall Resandeblod

Onsdag 1 feb kl. 19.00 på Örebro Länsmuseum.

Ulf Westerblad.  Oäktingen som blev satt på idiotanstalt; En föreläsning av ett vanvårdat barnhemsbarn. Mellan åren 1930 – 1970-talet tvångsplacerades över 250 000 barn i Sverige på olika institutioner och fosterhem. Ulf Westerblad vill med sina föreläsningar uppmärksamma och belysa de gömda och glömda barnen, en av vår tids största tragedier.

TT-affischmall – Ulf Westerblad

Onsdag 1 februari kl. 17.30, Folkets hus, Askersund

Helle Klein. Längtan efter mening. Möt välkända Helle Klein, tidigare Örebroprofil, numera mest känd från Aftonbladets ledarsidor, krönikor och tevepaneler. Nu även som präst i svenska kyrkan, fortfarande med flitiga och dagsaktuella åsikter!

TT-affischmall Helle Klein

Söndag 12 feb kl. 16.30 på Bio Roxy

Kerstin Lundell. Journalisten och författaren Kerstin Lundell, vinnare av GULDSPADEN 2010: grävande journalisters pris, föreläser om sin bok Affärer i blod och olja – Lundin Petrolium i Afrika. Högaktuell föreläsning kopplad till de svenska journalisterna som sitter fängslade i Etiopien!

TT-affischmall Kerstin Lundell

 

Måndag 13 feb kl. 18.00-21.00 Örebro Stadsbibliotek, Hjalmar Bergmansalen. OBS! Inträde.

Maria Andersson. Flickor med ADHD. Vad innebär egentligen ADHD för flickor? Hur kan man upptäcka, hjälpa och stödja? Mör Maria Andersson, föreläsare och utbildningskonsult och själv med diagnosen ADHD.

 Affisch Maria Andersson

 

Onsdag 7 mars kl. 19.00 på Örebro Länsmuseum.

Bo Hazell. Författaren och journalisten Bo Hazell föreläser om sin bok: Resandefolket – från tattare till traveller. Bo fick utmärkelsen årets folkbildare 2002 med motiveringen: ”För att han likt en klassisk folkbildare också är en stor folkupplysare, en person som bildar sin omgivning och som angriper folks fördomar och förutfattade meningar. När det gäller att tvätta bort fördomar och även att stärka en svensk folkgrupps tro på sig själva gör han ett viktigt pionjärarbete för resandefolket.”.

TT-affischmall Bo Hazell

 

Lördag 10 mars på Systerskapsfestivalen, Kulturhuset.

Rebecka Edgrén Aldén. Debattör och författare till Skriet från kärnfamiljen. I boken ifrågasätter Rebecka varför Sverige är fullt av utarbetade mammor med hundra bullar i luften, pappor som räknar på bostadslånen och stressade barn. Hur får vi jämställdhet i kärnfamiljen – demokrati på hemmaplan? Författaren diskuterar gärna föräldraförsäkringen och vårdnadsbidraget. Välkommen på Systerskapsfestival!

 

Onsdag 14 mars kl. 18.30 (Lokal kommer!)

Rolf Porseryd. Krig, svältkatastrofer, diktaturer – hela tiden får vi rapporter om tillståndet i världen från journalister som ibland riskerar livet för att kunna rapportera hem till oss. Möt den välkände journalisten Rolf Porseryd och hör honom berätta om yrket som utrikeskorrespondent och den vikten av press- och yttrandefrihet.