Affärer i blod och olja – Kerstin Lundell

Affärer i blod och olja – Kerstin Lundell

Kerstin Lundell, vinnare av GULDSPADEN 2010: grävande journalisters pris, föreläser om sin bok Affärer i blod och olja – Lundin Petroleum i Afrika!

I boken följer Kerstin Lundell spåren efter oljebolaget Lundin Oil, numera Lundin Petroleum. När det svenskägda företaget etablerade sig i södra Sudan i slutet av 1990-talet lät det anlägga en väg genom öknen. Mer än hundra byar som låg utmed vägbygget utplånades och människor fördrevs eller mördades. Jakten på naturresurser i fattiga och instabila länder leder alltför ofta till folkfördrivning, nerbrända byar, våldtäkt, mord och misshandel – och det är civilbefolkningen som drabbas. Inte företagsledarna, inte investerarna, inte politikerna. Kerstin Lundell argumenterar i boken för att en brottsutredning, med stöd av Internationella juristkommissionens definition av delaktighet i brott mot mänskligheten, omedelbart bör inledas mot företaget. Ett företag där Carl Bildt var styrelseledamot ända tills han blev utrikesminister 2006 och vars etiska riktlinjer han sagt sig vara ansvarig för.

Högaktuell föreläsning kopplad till de båda svenska journalisterna som sitter fängslade i Etiopien!

Fri entré – Varmt välkommen!
Söndag 12 februari kl. 16.30 på Bio Roxy, Örebro
TT-affisch Kerstin Lundell
Intresserad? Innan Kerstins föreläsning visas maj Wechselmanns film Det är upp till dig!

”Det är upp till dig – filmen om Lundin Petroleum. En omskakande historia där övergrepp på civilbefolkningen blir till mycket lönsamma affärer för svenska aktieägare och pensionsfonder.”

Affisch: Det är upp till dig

Sönsdag 12 februari kl. 15.00 på Bio Roxy, Örebro

Biljettpris filmen 70:-